Untitled Document


Hogy jó gazdi légy...

Miért kell évente oltani a kutyámat?

A kutya elhelyezése kint vagy bent
Mivel etessük a kutyánkat
Szőrápolási tanácsok
Jutalmazással tanítsd a kutyád
A kutya szeretni tud a legjobban

Kutyabajok:

Miért kell évente oltani a kutyámat?
Amit a toklászról tudni kell
Canina - Az Ön kutyájának is!
Külső élősködők

Miért fontos a védőoltás ?
Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket vakcinázással tartósan meg lehetett volna előzni.
A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés következtében.Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A kutya vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek a többi kutya számára is.

Hogyan működik a vakcina ?
A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét és ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a kutyát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

SZOPORNYICA

A kutyák szopornyicája gyakran halállal végződő megbetegedés, amely főleg fiatal kutyákban és a nem vakcinázott állatokban fordul elő.
Ha kutyánk fertőzött állattal találkozik, a vírusokat belélegzéssel kapja meg. Magas láz, a szem és az orr váladékozása, száraz köhögés és hasmenés jellemzi a betegséget, melyet kiszáradás, súlycsökkenés és idegrendszeri tünetek követhetnek. A szopornyica nagyon súlyos megbetegedés, mivel kevés kutya éli túl és maradandó idegrendszeri elváltozásokat okoz.

PARVOVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

Hazánkban a kutyák parvovírusok okozta megbetegedése az 1980-as évek elején jelentkezett. A fiatal kutyákra gyakran halálos megbetegedés gyorsan elterjedt az országban. A fertőzés a beteg kutyával, vagy annak bélsarával történő érintkezés során terjed. A vírus több hónapig képes a környezetben túlélni. Ez azt jelenti, hogy cipőnkkel és más tárgyakkal a lakásba is be tudjuk a veszélyes vírusokat vinni. Így azok a kutyák is fertőzésnek vannak kitéve, melyeket csak a lakásban tartunk és nem viszünk utcára. A betegség súlyossága az életkortól függ. A kutyák valamennyi életkorban fertőződhetnek, de a betegség a fiatal kutyákra sokszor halálos, mivel lázzal járó, véres, bűzös hasmenés súlyos kiszáradást eredményez. A parvovírus a bélbolyhokat támadja meg, így azok nem tudnak újraképződni.

CORONAVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

A coronavírusok okozta bélgyulladás kórokozója a városi kutya populációban nagyon elterjedt. Ha a coronavírusos fertőződés a parvovírussal egyidőben történik, a kutya bélrendszere olyan súlyosan károsodik, hogy az állat elpusztul.

FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS

A kutyák fertőző májgyulladása nagyon ragályos vírusos megbetegedés. A betegség fertőzött kutyákkal való érintkezés útján terjed és súlyos májkárosodást okoz, de a vírus a légzőszerveket is megbetegíti. A betegség olyan súlyos, hogy amikor megállapításra kerül, a kutya gyakorlatilag menthetetlen. Ezért nagyon fontos a betegség ellen védőoltásokkal történő védekezés. A védőoltások segítik a vírus elterjedésének csökkentését a kutya populációban, mert a betegséget túlélt kutyák a vírust tünetmentesen hordozzák, és így nagy veszélyt jelentenek a nem oltott kutyákra.

LEPTOSPIROSIS

A leptospirosis olyan fertőző betegség, amely elsődlegesen a májat és veséket károsítja. A betegség a fertőzött kutyák vizeletével történő érintkezés során terjed, például fák törzsén, lámpaoszlopon maradt vizelettel. Súlyos esetben a betegség elhullással jár, vagy súlyos vesekárosodás marad vissza, amely következményeként az állat később szintén elpusztul. A leptospirosis az emberre is nagyon veszélyes, ezért igen fontos, hogy kutyánkat védőoltással védjük a fertőzés ellen.

KENNEL KÖHÖGÉS

A kennel köhögés akkor jelentkezik, amikor több kutya van együtt, például tenyészetek, kiállítások esetében. A köhögéssel járó légúti tünetek kialakításában számos kórokozó vesz részt, leggyakrabban a parainfluenza vírus, adenovírusok és a szopornyica vírusa is. A fertőződés száraz, erős köhögéssel és orrfolyással indul, azonban a kórképet egyéb kórokozók súlyosbíthatják. Védőoltással kutyánkat a betegségtől megóvhatjuk.

A védőoltások és a paraziták elleni kezelés
A kölyök állatok nagyon gyakran születnek parazitákkal fertőzötten. Ha szervezetükben paraziták vannak, akkor az alapoltásokra nem tud megfelelő immunválasz kialakulni. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyök állatokban !
Orsóférgesség
A kölyökkutyák orsóféreggel már a méhen belül fertőződhetnek, majd a megszületést követően a tejjel veszik fel a lárvákat.
A féregpetéket az újszülöttek felvehetik egymás, és anyjuk bélsarából is. Ezért valamennyi újszülött kölyökkutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni. Az orsóféreg az embert is megfertőzi: az állat simogatásakor peték kerülhetnek a kezünkre, szánkba. Az orsóférgek kisgyerekben a lárvavándorlás során allergiát, sőt vakságot is okozhatnak !
Védekezés: A kölyök állatot 6 hetes korig kéthetente kezeljük féregtelenítő pasztával, majd kezeljük féregtelenítő tablettával vagy bőrre cseppenthető (spot on) gyógyszerekkel rendszeresen (negyedévente), mivel a felnőtt állatok a környezetből bárhol felvehetik a féregpetéket, lárvákat.

Bolhásság
A bolhák irritálják a kölyök állatokat, csípésük nyomán allergiás bőrgyulladás is kialakulhat, valamint egy hazánkban igen elterjedt galandférgesség (dipylidium) terjesztői is egyben. Elpusztításuk nem elegendő csak az állaton, mivel ott a bolha populáció csupán 5%-a él kifejlett bolhaként. A többi 95% az állat környezetében, fekvőhelyén, a lakásban, a szőnyegben, mint pete, lárva és báb fejlődési alakokban található.
Védekezés: Manapság többféle modern készítmény áll rendelkezésünkre a bolhák elleni hatékony védekezésben (spray-k, cseppek, nyakörvek, stb.), melyek elpusztítják a kifejlett bolhát az állaton, megölik a petéket és lárvákat az állat környezetében és akár több hónapig is megvédik kedvencünket az újrafertőződéstől.

Mikor oltassuk kiskutyánkat?
A szabályosan beoltott anyakutya szoptatás során átadja a kölyköknek a szervezetében lévő ellenanyagokat, amelyek átlagosan 6-8 hetes korig adnak védelmet. Ezt úgy hívjuk maternális immunitás. Ezután az anyától kapott ellenanyagok koncentrációja egyre csökken, ajánlatos megkezdeni a kölykök vakcinázását.
Minden védőoltást 2 -3 hét múlva meg kell ismételnünk, a szervezetben így alakul ki a megfelelő szintű immunitás/védelem, majd évente újra kell oltani az állatot, hogy felnőtt korában is védett legyen a fertőző betegségek ellen.
Az oltásokat a kutya oltási könyvében, útlevelében vezetjük, mint a kutya legfontosabb dokumentumait utazáskor, kiállítások esetén, állatorvosi látogatáskor vigye magával!

Kölyök kutyák oltási programja:
6-8 hetes kor között Parvo vírusos bélgyulladás elleni védőoltás 1.
8-10 hetes kor között ennek ismétlése (Parvo 2.)
12 hetes korban kombinált vakcina 1., mely a következő betegség ellen nyújt védelmet: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás, kennelköhögés (coronavírusos bélgyulladás).
14 hetes korban ennek ismétlése (kombinált 2.)
16 hetesen a kötelező veszettség vakcina
10 hónapos korig a veszettség vakcina ismétlése.